Tarih Vakfı, yönetmenliğini Nefin Dinç’in, metin yazarlığını Herkül Milas’ın yaptığı Türkler ve Yunanlar arasındaki çözülemeyen konuları ele alan Öteki Kasaba filminin gösterimini yaptı. Aynalı Geçit’te düzenlenen film gösterimin ardından Dinç ve Milas ile bir söyleşi gerçekleştirildi. Batı Anadolu’da Birgi ve Mora’daki Dimitsana kasabalarında her yaştan kadın ve erkekler, çocuk ve yaşlılarla her meslekten ve sınıftan insanlarla yapılan söyleşilerde milli bayram törenlerinden, eğitim sürecine, tarihin yeniden kurgulanmasından, dini hikâyelerin yaşadığı dönüşüme kadar iki toplumun birbiriyle olan etkileşimin/iletişimsizliğin birçok veçhesine değiniliyor.
Herkül Milas’ın tanıklığı ve metinleriyle ilerleyen film öncelikle savaşın üzerinden bu kadar yıl geçmesine rağmen iki halkın hâlâ birbirine bu kadar olumsuz yaklaşmasının nedenlerini arıyor. Çözüm önerileri, yeni olanaklar ve geleceğe nasıl bir miras bırakılacağı sorularını da soran film, iki toplumu karşılaştırmalı olarak analiz ediyor. 13. Selanik Belgesel Film Festivali’nden Seyirci Ödülü ve 2. Chicago Yunan Film Festivali’nde En İyi Tarihi Belgesel Film ödülünü alan yapım, büyük çoğunluğu tarih meraklısı olan Türkiye’deki izleyicisinden de olumlu not aldı.
Türk ve Yunan edebiyatında yaratılan düşmanlığın, kendilerini bu filmi çekmeye ittiğini söyleyen Milas ve Dinç, tarihi düşmanlığı devam ettiren efsanelerin önüne geçmek istedikleri için bu filmi çektiklerini belirtti. Seyircilerin kişisel tanıklıklarını da aktardıkları söyleşide filmin seyirci üzerinde bıraktığı etki hakkında konuşuldu. Filme sığmayan birçok konunun aktarıldığı ve tartışıldığı söyleşide çözüm önerileri de konuşuldu. (Kültigin Kağan Akbulut)