Arşivist: Dijital Belgesel Kütüphanesi İkinci Adıma Hazır
HAYAL PERDESİ - Gündem 19.07.2012

Arşivist: Dijital Belgesel Kütüphanesi İkinci Adıma Hazır

 

BSB Sinema Eserleri Meslek Birliğinin, İstanbul Kalkınma Ajansı desteğiyle gerçekleştirdiği Türkiye’nin ilk dijital belgesel arşiv projesi Arşivist’te sona gelindi. Şu ana kadar 600 adet filmi format birliği içinde dijital ortama aktaran Arşivist ekibi bu filmlerin seyirciye ulaşması konusunda tartışma ortamı yaratmak adına “Dijital Arşivden İnternet Yayıncılığına” başlıklı bir panel düzenledi. 17 Temmuz Salı günü Pera Müzesi’nde düzenlenen panelde Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Bölümü Öğretim Üyesi İsmail Hakkı Polat ve Fizy Genel Müdürü Levent Erim birer konuşma yaptılar, ardından BSB üyeleri ve konukları katılımıyla bir tartışma gerçekleştirildi.

 

Açılış konuşmasını yapan BSB Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Özgen şu anki 600 filmlik depolamadan oluşan Arşivist projesinin seyirciye ulaşmasını sağlayacak ikinci bir proje hazırladıklarını, Sanal Perde / Online Sinema adını verdikleri bu öneriyi projelendirerek İstanbul Kalkınma Ajansına sunduklarını açıkladı. “Arşivist sıradan bir toplumsal bellek oluşturma çabası değil, ürettiklerimizin kalıcı şeyler olduğunu görmemizi sağlayan bir proje, yeni bir gelecek tasarlama merkezi” diyen Özgen, Arşivist projesiyle önemli bir servis sağlayıcısı konumuna geldiklerini belirtti. Proje Koordinatörü Yasin Ali Türkeri de Arşivist projesinin bir yıllık çalışmasının bir özetini sundu. Proje ile ilgili tanıtım filmi izlendikten sonra konuşmalara geçildi.

 

Konuşmasında yeni medya olgusunu sayısal veriler ışığında anlatan İsmail Hakkı Polat, yeni medyaya bir düzen atfedilemeyeceğini belirtti ve yeni medyayı inisiyatifin kullanıcıya geçmesiyle oluşan bir kaos olarak nitelendirdi. Dijital dünya kullanıcılarının etkileşimlerini anlatan Polat bu kaosun toz bulutunda yeni iş ve gelir modelleri geliştirilmesi gerektiğini belirtti.

 

Fizy Genel Müdürü Levent Erim ise Fizy müzik sitesinin tarihini telif hakları üzerinden anlattı. Konuşmasına tüm dünyadaki dijital korsanlık örnekleri ve buna karşı Fransa’da çıkan HATOPİ ve ABD’de çıkan SOPA yasaları üzerinden yapılan mücadeleyi anlattı. Dijital dünyanın içinde doğan 90’lı yıllar kuşağının beğeni ve dinleme alışkanlıkları üzerinden değerlendirme yapan Erim, müzik piyasasındaki yeni düzenlemeleri anlattı.

 

Panelin ikinci bölümünde ise BSB üyeleri ve konuklar eşliğinde bir tartışma yapıldı. Hak sahipliği kavramının, ücret ve telif ilişkisinin, yeni iş modellerinin tartışıldığı ikinci bölümde Arşivist projesinin yapabilecekleri üzerine kafa yoruldu. Belgesellerin yeni medya kanalları üzerinden daha fazla izleyiciye ulaşmasının önemi üzerinde durulurken; maddi-manevi telif haklarının nasıl eşit, adil ve yaratıcının haklarına saygı göstererek oluşturulabileceği tartışıldı. (Kültigin Kağan Akbulut)

 

Hasan Özgen ve Yasin Ali Türker ile Arşivist projesi üzerine 28. sayımızda gerçekleştirdiğimiz ayrıntılı röportaja buradan ulaşabilirsiniz.

 

ARKADAŞINA GÖNDER:
Ad Soyad:
Email Adresiniz:
Arkadaş(lar)ınızın Email Adresi:

birden fazla email adresi yazacaksanız boşluk ile ayırmalısınız.
NOTUNUZ:
Bilim ve Sanat VakfıKüre YayınlarıKlasik Yayınlarıİstanbul Şehir Üniversitesi
Hayal Perdesi © 2010 - [email protected] Yayımlanan malzemenin bütün hakları Hayal Perdesi’ne aittir. Kaynak göstererek alıntılanabilir. Yazıların sorumluluğu yazarlarına, reklamların sorumluluğu ilan sahiplerine aittir..