60’lardaki Tatlı Karmaşa Tartışıldı
HAYAL PERDESİ - Gündem 21.05.2012

60’lardaki Tatlı Karmaşa Tartışıldı

 

1960’lı yılların Ermenistan ve Türkiye sinemalarını karşılaştırmalı olarak inceleyen bir konferans projesi olan Tatlı Karmaşa, Salt Galata ev sahipliğinde düzenlendi. Konferansa eşlik eden film gösterimlerinin de olduğu projede 1960’lardaki sinemasal ve kültürel paradigmaların değişimi incelendi.

 

Konferansın birinci oturumunda Türkiye sineması ve komşu coğrafyalar üzerine konuşmalar gerçekleştirildi. Nadire Mater’in 1960’lı yıllarda Türkiye ve dünyadaki siyasal ve toplumsal olayları kişisel geçmişiyle birleştirerek anlattığı giriş konuşmasından sonra Ahmet Gürata 60’lı yılların klasik filmlerinden Gurbet Kuşları’nı ulusal sinemacıların ve sinematek çevresi sinemacılarının o dönem yürüttüğü tartışmalar üzerinden çözümledi. Zeynep Dadak ise dönemin önde gelen sinemasal yönelimlerinden müzikal ve melodram ilişkisini Zeki Müren filmlerinden örnekler vererek inceledi. Fatih Özgüven de Atıf Yılmaz’ın pek bilinmeyen filmlerinden Bir Gecelik Gelin’i komedi anlayışlarımız üzerinden inceledi. Son olarak panele online olarak bağlanan Dimitris Eleftheriotis ise Yunanistan’ın 1960’lı yıllardaki sinemasını değerlendirdi.

 

Konferansın ikinci paneli ise Ermenistan sineması üzerineydi. Sanat eleştirmeni Nazareth Karoyan 60’ların Sovyet Ermenistan’ındaki jeopolitik ve tarihsel bağlam içinde değerlendirdi. Vigen Galstyan 60’lı ve 70’li yılların Ermenistan sinemasını estetik yönden incelemesini yaparken, Siranush Dvoyan 60’lardaki sinema ve edebiyat ürünlerindeki bireysellik ve kolektif kişilikler arasındaki çatışmayı değerlendirdi. Hrach Bayadyan ise Biz ve Dağlarımız filmi üzerinden sansürü ve ulusal sinema kavramını inceledi. Keti Chukhrov Stalin sonrası dönemin hâkim söylemleri olan özgürlük, eşitlik ve sosyalizmin geleceği kavramları üzerine konuşmasını yaptı.

 

Konferansa paralel olarak Salt Galata’da ve Depo’da Ermenistan’dan Üçgen (Erankyuni, Henrik Malyan, 1967), Baba (Hayrik, Henrik Malyan, 1972, Biz ve Dağlarımız (Menq Enq, Mer Sarery, Henrik Malyan, 1969), Merhaba, Benim! (Barev, Es Em, Frunze Dovlatyan, 1965), Türkiye’den ise Vesikalı Yarim (Lütfi Ö. Akad, 1968), Bir Gecelik Gelin (Atıf Yılmaz, 1962), Acı Hayat (Metin Erksan, 1962) ve Gurbet Kuşları (Halit Refiğ, 1964) filmlerinin gösterimleri yapıldı.

 

AICA Ermenistan, Anadolu Kültür, Ermenistan Ulusal Sinema Merkezi, Ermenistan Türkiye Sinema Platformu, Tranzit.at ve Salt Galata kurumlarının ortak olarak düzenlediği konferansın bir sonraki ayağı Ermenistan’da düzenlenecek. (Kültigin Kağan Akbulut)

 

ARKADAŞINA GÖNDER:
Ad Soyad:
Email Adresiniz:
Arkadaş(lar)ınızın Email Adresi:

birden fazla email adresi yazacaksanız boşluk ile ayırmalısınız.
NOTUNUZ:
Bilim ve Sanat VakfıKüre YayınlarıKlasik Yayınlarıİstanbul Şehir Üniversitesi
Hayal Perdesi © 2010 - [email protected] Yayımlanan malzemenin bütün hakları Hayal Perdesi’ne aittir. Kaynak göstererek alıntılanabilir. Yazıların sorumluluğu yazarlarına, reklamların sorumluluğu ilan sahiplerine aittir..