Yeni Çıkan DVD'ler: Bulut Atlası ve Kanunsuzlar
HAYAL PERDESİ - DVD 17.05.2013

Yeni Çıkan DVD'ler: Bulut Atlası ve Kanunsuzlar

 

Bulut Atlası (Cloud Atlas) / As Sanat

Yön: Wachowski Kardeşler, Tom Tykwer

Oyuncular: Tom Hanks, Halle Berry, Jim Broadbent

Amerika, 2012, 164 dk.

 

1850 yılında Pasifik Okyanusu'ndayız. Adam Ewing Yeni Zelanda'daki takımadalardan zorlu bir deniz yolculuğu yaparak Californiya’daki evine dönmektedir. 1930'lu yıllarda Belçika'da yaşayan beş parasız ama yetenekli bir bestekâr olan Robert Frobisher'ın elinde Adam Ewing'in günlüğü vardır. Luisa Rey ise Reagan yönetimindeki Amerika'da yaşayan isyankâr ruhlu bir gazetecidir. Yayınevi sahibi Timothy Cavendish ise alacaklılarından canını kurtarmaya çalışır. Kendisini var eden sisteme isyan eden Android garson Sonmi451 ise yakın gelecekte Güney Kore'dedir. Zachry ise medeniyetin çöküşüne ve ilkel kabilelerin insanlığa hükmetmesine şahit olmak üzeredir.

 

Gerçeklik, bilinç/farkındalık, özgür irade, iyilik, kötülük gibi temel felsefi kavramların sinema diline aktarılması çabasının zengin ve nitelikli örnekleri her geçen gün artıyor. Matrix Serisi ile zirveye ulaşan bu çabalar daha çok bilim kurgu sineması içinde, özellikle kognitif bilimlerin jargonunu kullanarak derinlere doğru ilerliyor. Bu açıdan bakıldığında Bulut Atlası, bilinç sahibi olur olmaz insanın içine düştüğünü farkettiği büyük trajediyi (sonsuzluk arzusuna karşı sonluluk/ölüm gerçeği) bir yandan Hıristiyan kültürünün teolojik kalıplarını kullanarak, öte yandan İzafiyet Teorisi, Belirsizlik İlkesi, Paralel Evrenler gibi teorik fiziğin popüler konularına gönderme yaparak bir kez daha gündeme getiriyor.

 

Film, başvurduğu soyut şemaları itibarıyla aslında Matrix (1999)’in limitlerini aşmıyor. Temel yapılarda ciddi bir yenilik bulunmadığına göre farklılık, oyuna dâhil edilen alt unsurların çokluğuna, seçilen karakterlerin renkli ve cazip özelliklerine, ilişkilerin karmaşıklığına, olgu ve olayların konumlandırılmalarına, yani kurgu sihirbazlığına bırakılmış. Başka bir ifadeyle Matrix’te tek bir hikâye üzerinden ifşa edilen “gerçeklik tartışması” bu defa kimi zaman birbiriyle kesişen çoklu hikâyeler, yahut paralel evrenler üzerinden ele alınıyor. Bu durum, yani gerçeklikle ilgili çeşitli varsayımların, bu varsayımlara bağlı olarak geliştirilen hipotezlerin paralel evrenler üzerinden işlenmesi, hem tek bir hikâyede zamanla soluklaşan vurgu ve mesajları canlı tutuyor, hem farklı hikâyelerin kendisinde buluştuğu ortak trajediyi derinleştiriyor, hem de seyirci için heyecan dolu, ritmi yüksek bir serüven sunuyor. (İshak Arslan)

 

Filmin Imdb’de 7.7 gibi hayli yüksek bir puanı olduğunu hatırlatalım.

 

Teknik Özellikler:

Türkçe 6.1 DTS, 2.35:1 Geniş Ekran

 

Özel Seçenekler:

Filmin Fragmanı ve TV Spotları

Film Hakkında

Kamera Arkası

Düşler

Karakterler

Fotoğraf Galerisi

 

 

Kanunsuzlar (Lawless) / As Sanat

Yön: John Hillcoat

Oyuncular: Shia Labeouf, Tom Hardy, Gary Oldman, Jessica Chastain

Amerika, 2012, 151 dk.

 

Kaçakçılıkla nam salmış Bondurant kardeşlerin gerçek hikâyesinin anlatıldığı film, Büyük Depresyon döneminde Virginia eyaletinde yasa dışı yollarla zengin olan alkol üreticilerini ve kaçakçılarını odağına alıyor. Bondurant ailesine mensup üç kardeşin birbirine olan sadakati, kaçakçılıkla kazandıkları iyi paradan kendilerine pay isteyen devlet görevlileri karşısında da sınanıyor.

 

Yönetmenliğini en son The Road filmine imza atan John Hillcoat'un üstlendiği film Tom Hardy, Guy Pearce, Gary Oldman, Shia LaBeouf, Jessica Chastain ve Mia Wasikowska gibi yıldızlardan oluşan bir kadroya sahip. Yapım 2012 Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye için de yarışmıştı. Avrupa'nın çeşitli festivallerini gezen filmin yurtdışı eleştirmen notu da bir hayli yüksek.

 

Filmin senaryosunda ve müziklerinde Nick Cave’in imzası bulunduğunu da hatırtalım.

 

Teknik Özellikler:

Türkçe 2.0, İngilizce 5.1, 2.35:1 Geniş Ekran

 

Özel Seçenekler:

Filmin Fragmanı

Çıkartılmış Sahneler

Lawless: Gerçek Wettest Kasabasının Hikâyesi

Franklin Kasabası: Geçmiş ve Şimdi

 

ARKADAŞINA GÖNDER:
Ad Soyad:
Email Adresiniz:
Arkadaş(lar)ınızın Email Adresi:

birden fazla email adresi yazacaksanız boşluk ile ayırmalısınız.
NOTUNUZ:
Bilim ve Sanat VakfıKüre YayınlarıKlasik Yayınlarıİstanbul Şehir Üniversitesi
Hayal Perdesi © 2010 - hayalperdesi@hayalperdesi.net Yayımlanan malzemenin bütün hakları Hayal Perdesi’ne aittir. Kaynak göstererek alıntılanabilir. Yazıların sorumluluğu yazarlarına, reklamların sorumluluğu ilan sahiplerine aittir..