Wolverine’in Vedası
HAYAL PERDESİ - Vizyon 15.05.2017

Wolverine’in Vedası


“ABD’nin dünyaya yirminci yüzyılda üç sanat dalını hediye ettiği söylenir; sinema, jazz müzik ve çizgi romanlar.” Bu muhteşem üçlünün iki parçasının -çizgi roman ve sinema- yolları uzun soluklu pek çok serüvende birleşir. Yirminci yüzyılın başından günümüze dek çizgi romanlar ördükleri popüler kültür ağını sinemayla taçlandırır. Hollywood’un cömert elinin dokunmasıyla çizgi roman serileri film endüstrisinden hissesini alır.
 
Tıpkı sinema gibi çizgi roman da görüntülerin birbiri ardına eklenmesiyle oluşur. Hareketli resimlerin sessizliğinin bozulmasıyla hareketsiz resimlerin yeni bir ivme kazanması paralel evrelere denk düşer. “Sinemanın sessiz olduğu dönemde balonlarıyla konuşan çizgi roman, sinemanın konuşmaya başlamasıyla eş zamanda hareket etmeye başlar. Böylelikle statik eğlence, dinamik gösteriye dönüşmüş olur.” Çizgi romanlar okurunu, maceraya çağıran cazibesiyle, beyaz perdeye davet eder.
 
Çizgi romanların sinemaya yansıyan ilk temsilleri ikonik, tanrısal, mitolojik kahramanlardı. Stan Lee özgün bakış açısıyla bu akışı değiştirdi. Lee’nin kurgusunda ikonik kahramanların yerini modern bunalımları, kişisel sorunları ve zaafları olan kahramanlar aldı. “Fantastik Dörtlü, Örümcek Adam ve Hulk gibi Marvel kahramanları, çizgi romana yeni bir soluk getirdi. Artık Marvel süper kahramanı demek, insani sorunlarla boğuşan, […] okuyucusunun her gün yaşadıklarına çok benzeyen dertleri ve sorunları olan karakterlerdi.” Stan Lee’nin meşhur X-Men serisi de mükemmel kahraman mitini bozan kurgulardandır. (Bahar Yıldırım Sağlam)
 
 
(Yazının tamamını Hayal Perdesi’nin 58. sayısında okuyabilirsiniz.)
ARKADAŞINA GÖNDER:
Ad Soyad:
Email Adresiniz:
Arkadaş(lar)ınızın Email Adresi:

birden fazla email adresi yazacaksanız boşluk ile ayırmalısınız.
NOTUNUZ:
Bilim ve Sanat VakfıKüre YayınlarıKlasik Yayınlarıİstanbul Şehir Üniversitesi
Hayal Perdesi © 2010 - hayalperdesi@hayalperdesi.net Yayımlanan malzemenin bütün hakları Hayal Perdesi’ne aittir. Kaynak göstererek alıntılanabilir. Yazıların sorumluluğu yazarlarına, reklamların sorumluluğu ilan sahiplerine aittir..