1. Kategorizasyon, değerlendirme yapmak, kuram üretmek için gereklidir. Bir şeyin daha anlaşılır kılınmasını sağlar, bu amaçla da önemlidir. Kürt sineması deyiminin kullanılmasını önemsiyorum. Türkiye’de ve dünyada yükselen farklı bir sinema sözkonusu; bu sinemanın kendine has dinamikleri var… Ancak ulus sinemaları globalleşme ile ayırt edilemez hâle geldi. Bir yönetmeni hangi ulusun sinemasına dâhil edeceğimiz mevzuu tartışılır bir durumdur; filmin dili mi, yönetmen mi, yapımcı mı, dağıtım mı... Kürt sineması için de Türkiye sineması için de benzeri sorgulamalar vardır ve olmalıdır da…
2. Türk sineması deyiminin kullanılmasını eksik buluyorum. Türkiye sineması terim olarak daha kapsayıcı oluyor, çünkü artık ilk kez filmlerde Türkçe dışında da dillere (Kürtçe, Hemşince, Ermenice, Arapça) rastlıyoruz.
3. Bu konuda sizin gibi düşünüyorum. Türklük kavramının yüceltilmesinden çok çektik; Türkiye’deki tüm halklar, Türkler de dâhil. Daha doğru tahliller yapmak için yeni kavramlara ihtiyacımız var. Bu yeniliği de hem yeni Türkiye sinemasında hem genç kuşak yönetmenler de görebiliyoruz.